20feb

Vroeger als kind moest ik altijd netjes mijn groente opeten. Nu eet ik ook veel groenten en ik lust alles. In mijn jeugd was ik wegens omstandigheden de meeste tijd bij mijn oma. Zij maakte alles zelf en heeft mij veel geleerd over het eten van groenten. Ook vertelde zij mij dat groente ervoor zou zorgen dat ik groot en sterk zou worden. Ze wist gewoon dat de vele vitaminen, mineralen en vezels in groenten essentieel zijn voor de mens. Er is niet één bepaalde of specifieke groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Variatie is het sleutelwoord, zeker wat groente betreft.

Het fijne aan groente is dat het nauwelijks calorieën bevat, waardoor verse groenten vrijwel ongelimiteerd gegeten kan worden. Bij fruit ligt dat bijvoorbeeld anders. Fruit bevat natuurlijke fruitsuikers (fructose) die in diverse soorten in hoge doseringen voorkomen. Fructose wordt hetzelfde verwerkt in ons lichaam als gewone sucrose (tafelsuiker), waardoor het invloed heeft op de bloedsuikerspiegel en uiteindelijk op ons gewicht. Groente heeft bovendien als voordeel dat het rijk is aan voedingsvezels. Het verzadigt ons daarom veel meer en sneller dan bijvoorbeeld fruit.